Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een veel ingezette vorm van therapie, dat zich richt op problemen die in het hier en nu spelen. Het is een actieve en doelgerichte therapie, waarbij je samen met de therapeut je eigen gedachten en gedrag gaat onderzoeken en gaat aanpassen.
We weten dat gedachtes veel invloed hebben op hoe je je voelt en dat hoe je je voelt veel invloed heeft op hoe je je gedraagt. Gedachten, gevoel en gedrag hangen met elkaar samen. Je gaat allereerst je gedachten onderzoeken, waarna je gaat toetsen of de gedachten eigenlijk wel kloppen. Het vervangen van negatieve, niet kloppende gedachten (bijvoorbeeld "Ik kan ook helemaal niks") voor positieve gedachten ("Er zijn dingen die ik wél goed kan") zal maken dat je je anders gaat voelen en dat je je anders gaat gedragen. Ook het oefenen van andere (helpende) gedragingen heeft invloed op je gevoel.
Het doel is verandering van gedachten en gedrag, waardoor je klachten (negatieve gevoelens) verminderen of zullen verdwijnen. Tijdens de therapie gaan we hier samen mee aan de slag.
En daarnaast zullen we regelmatig ook thuisopdrachten bedenken, bijvoorbeeld dat je ander gedrag gaat oefenen in verschillende situaties in je dagelijkse leven. Hierdoor kun je je nieuwe vaardigheden gemakkelijker eigen maken.
CGT kan voor verschillende klachten worden ingezet. Denk hierbij aan:
- Angst (onder andere bij sociale angst en een specifieke fobie)
- Depressie
- Dwang
- Paniek
- Piekeren, zelfbeeldproblematiek
- Trauma
Klik hier om meer te lezen over CGT.
Klik hier om meer te lezen CGT bij kinderen en jongeren.